استاکفاش
استاکفاش
تاریخچه کفش از قدیم تا حالا

تاریخچه کفش از قدیم تا حالا

سلام به سایت اُستاکفاش خوش اومدید 

در این مطلب تاریخچه کفش از قدیم تا حالا رو باهم مطالعه و مرور خواهیم کرد 

شواهدی زیادی وجود دارد که نشان می دهد پوشش کف اولین چیزی است که اجداد اولیه ما ساخته اند. ضرورت آنها را اجبار کرد تا روشی برای محافظت از پاهای خود در برابر صخره های فشرده ، ماسه های سوزان و زمین های ناهموار و دستیابی به سرپناه در نظر گرفته اند ، ابداع کنند.

شکل ظاهری کفش ها در مناطق گرم ، به صندلهایی تبدیل گردید که از برگهای بافته شده نخل ، علف یا فیبرهای گیاهان ساخته شده بود و به انگشتان پا پیچیده می شد و درمناطق سرد ، کفشها به منظور گرم نگهداشتن و محافظت بهتر از پاها ، ازپوستهای‌ حیوانات ساخته می‌شدند.

نمونه صندل قدیمی

در مصر ،یونان و روم انواع صندل مورد استفاده قرار میگرفته است. و در ایران باستان قبل از میلاد صندل تهیه شده از چرم نرم مورد استفاده قرار می گرفت. تا حد زیادی شبیه صندل های رومی ها است .

نخستین قدم برای تکامل صندل ها بستن پنجه آن بود تا پا در برخورد با اشیاء صدمه ای نبیند اما پس از مدتی رومیان کفشهای پیشرفته تری ساختند که به آن کالسیوس می گفتند و این کفشها در دو طرف خود درز داشت و بندها در جلو گره می خورد و کفش رایج قرون وسطی نوعی چارق نرم چسبان بوده که تا قوزک پا می رسیده است که این کفش ها را با مخمل ، زری و چرم می ساختند.
کفش های قرن ۱۳ میلادی کفشهای درازی بودند که پس از سال ۱۳۷۷ میلادی نوعی تخته چوبی رواج یافت که آن را به زیر کفش متصل می کردند تا پا را از رطوبت و گل محافظت کند. که این مقدمه پیدایش کفشهای پاشنه دار شد.

اما پس از سال ۱۵۰۰ میلادی مدل کفشها عوض شد و پهنای نوک کفشها را بزرگ تر می‌‌گرفتند و غالباً کفش را با دورنگ با چاک و شکاف می‌ساختند تا مکملی برای لباس باشد.

درفرانسه‌ در سالهای ۱۶۰۰ میلادی چکمه هایی با ساقه بلند رواج داشت که بعدها به صورت چکمه های دهان گشاد سواره نظام درآمد و کفشهای با نوک مربع و زبانه بلند و سگک دار در اواخر قرن ۱۷م تولید شد اما پاشنه ی کفش ها رفته رفته کوتاه شده و به صورت پاشنه های خمیده فرانسوی درآمد که در حدود سال ۱۷۸۰میلادی این نوع کفش ها در میان مردم رایج شد.

نخستین کفاشان در خانه خود یا در دکانهایی کوچک کار می کردند، یا دوره گردانی بودند که به خانه های مردم می رفتند و مدتی می ماندند و به اندازه احتیاج سالانه برای آنان کفش می دوختند و پس از اینکه تولید کفش در کشورهای مختلف رایج شد و هر روز بر تعداد واحدهای تولید کننده کفش افزوده شد سرانجام این واحدهای تولیدی در قرون وسطی تشکیلات صنفی برای کفشدوزان ایجاد کردند.

قدیمی ترین کفش جهان متعلق به آذربایجان و شهر تبریز حدود پنج هزارو پانصد سال پیش است. این کفش در موزه ارمنستان است.

تاحدود سال ۱۸۳۳میلادی کار کفشدوزی منحصراً با دست انجام می شد اما از آن پس و با اختراع ماشین، انقلابی در صنعت کفشدوزی پدید آمد و با افزایش تخصص کار ماشین‌ها و رواج چرم، اسلوب و اندازه کفش نیز ظریف تر و دقیق تر شد.

تولید کفش در ایران یکی از صنایع بسیار قدیمی کشور محسوب می شود. در جوامع ایران باستان به تدریج کفش در مدلهای گوناگون به وجود آمد و تکامل یافت به طوریکه بسته به نوع اقلیم و شرایط فرهنگی هر منطقه و شرایط زمان و مکان هربرهه از تاریخ ، اشکال مختلف کفش تحت عناوین چارق ، گیوه ، ساق بند ، گالش و . . . به وجود آمد که با توجه به هر منطقه جغرافیایی ، مدل و طرحهای مختلفی به خود گرفت.

مهمترین مواد مصرفی در ساخت کفش شامل چرم ، پارچه و اجزای مختلف پوست بوده است که در قرن اخیر همراه با رشد فزاینده جامعه بشری ، استفاده از مواد مصنوعی نظیر پی وی سی و پی یو و غیره به طور گسترده در این صنعت رواج پیدا کرده است.

صنعت کفش در ایران در دهه های اخیر همگام با تحول صنعت در جوامع بین المللی و سوق دادن به سوی ماشینی شدن و استفاده از مواد مصنوعی ، به عنوان یک ضرورت وارد میدان استفاده از فناوری جدید برای تولید کفش شده است .
نخستین گروه تولید صنعتی کفش درایران گروه صنعتی ملی است که به صورت واحد تولیدی کوچکی به نام کفش ملی در سال ۱۳۳۵ هجری شمسی با تولید کفشهای کتانی و لاستیکی شروع به کار کرد که با توجه به استقبال جامعه از کفشهای ماشینی به سرعت توسعه یافت و شرکت تولیدی صنعتی کفش سازی بلا نیز در سال ۱۳۴۱ با تهیه و تولید انواع کفش شروع به کار کرد.

مادها نخستین قوم ایرانی اند که از کفش پوشیدن آنها تصاویری در کتیبه‌ها موجود است. با توجه به نقش برجسته‌های باقیمانده از مادها در تخت جمشید کفشهای (پاپوش های) مادها مانند جوراب است ، اما معلوم است که جنس آنها از چرم است و با بندهایی که از شلوارها آویزان است, این کفشها روی پاها محکم می‌شوند.
پس از آنها هخامنشیان به کفش همچون دیگر اجزای لباس اهمیت ویژه ای می‎دادند و آن را همچون تکه‌های دیگر لباس به دو بخش اشرافی و معمولی تقسیم بندی کردند.
در کاوشهای باستان شناسی, دو لنگه کفش بچگانه‌ در قلعه «شاه دژ» اصفهان پیدا شد که در واقع دومین و سومین کفشهایی هستند که در تاریخ باستان شناسی ایران پیدا شده‌اند ، اما این تعداد کم بیانگر استفاده نکردن ایرانیان از پای‏پوش نیست و نقش برجسته‌ها و نقاشیهای ایرانی و اشاره های تاریخ‌نویسان ، بیانگر استفاده تاریخی ایرانیان از کفش است.
لباس و پس از آن کفش ، یکی از نادرترین اشیایی است که در تحقیقات باستان شناسی به دست می‌آید. کارشناس مردم شناسی که روی سه جلد «اطلس پوشاک ایران» کار می‌کند، در این باره می گوید: کفش اصطکاک زیادی دارد. شاید لباس جنبه‌های تزیینی داشته باشد، اما کفش کاربردی روزمره دارد و به همین علت بیشتر از باقی قطعات لباس احتمال از بین رفتن آن وجود دارد.

چکمه‌های جلو بسته که لبه‌ای متمایز با لبه‌های دیگر داشته اند و گاه رو به زانو برگشته‌اند، برای استفاده ماهیگیران و ساکنان نواحی آب‌خیز بوده است.

نمونه کفشهای قدیمی

پاشنه کفش در زمان مادها گاه از داخل کفش کار گذاشته می‌شد. در نقش‌ برجسته‌ها، قوس پاها بیشتر از آن چیزی است که باید باشد که این امر نشان‌ دهنده داشتن پاشنه داخلی در کفش است. این ویژگی کم و بیش برای کفشهای هخامنشیان نیز هست. در دوره ساسانیان کفش پاشنه و زیره‌ای مجزا داشت که تصویر آن در نقش برجسته‌ها مشخص است.
برش اضافه‌ای که هخامنشیان در دوخت کفشهای خود ایجاد کردند، نه تنها برای زیبایی کفش که برای ایستایی بیشتر کفش روی پا بود.
«روت ترنر ویل کاکس» نویسنده کتاب «تاریخ لباس»، درباره شیوه‌های تزیین کفش در دوره‌ هخامنشیان می‌نویسد: با شکل گیری کفش تزیینهایی از مروارید و سنگهای گرانبها همراه با رودوزیهای زیبا به کفش افزوده شد.
به موازات استفاده بشر از کفش چرمی در مناطق مختلف ایران بنا به آب و هوای منطقه جنس کفشها نیز متفاوت می‎شد.
در مقاله «لباس دوران صفویه و قاجار» در «ایرانیکا» آمده است: در زمستان روستاییان قباهای نمدی کلفت و بالاپوشهایی از پوست بره می‌پوشیدند. آنها پابرهنه راه می‌رفتند یا پاهایشان را با نوارهای کتانی می‌پیچیدند و کفشهای تخت با زیره‌های چرمی سبز رنگی، به نام چاروق که به آنها بندهایی متصل بود پا می‌کردند.
استفاده از نخ و کنف برای دوختن گیوه در کردستان نیز یکی از این موارد استفاده از مواد محلی در دوخت کفش بوده است.
نوعی کفش متداول در جنوب ایران وجود دارد که با برگ نخل دوخته می‌شود .این کفش در مناطق گرمسیری جنوب برای مردم راحت تر از کفشهای چرمی است.
با ورود سفیران خارجی به ایران در زمان صفویان شکل و شمایل لباسهای خارجی نیز در میان ایرانیان رواج یافت و در زمان پهلوی شکل لباس ایرانیان به شکل لباس و کفش جهانی بدل ‌شد.

امیدوارم  از خوندن مطلب تاریخچه کفش از قدیم تا حالا  در سایت استا کفاش خوشتون اومده باشه

دیگر مطالب سایت استا کفاش:

اشتراک گذاری

مطالب مرتبط

دیدگاه خود را بیان کنید

  1. یحیی پور
    یحیی پور ۰۳/ اردیبهشت / ۱۳۹۹ پاسخ

    سلام واقعا دمتون گرم
    خیلی مطلب جالبی بود در رابطه با کفش فکر نمی کردم که کفش هم تاریخچه داشته باشه
    تشکر می کنم از سایت استاکفاش

    1. mohammad hedare
      mohammad hedare ۰۳/ اردیبهشت / ۱۳۹۹ پاسخ

      منم از شما تشکر می کنم. امیدوارم از سایت استا کفاش لذت برده باشید.

  2. امیر حسام مظفری
    امیر حسام مظفری ۰۳/ اردیبهشت / ۱۳۹۹ پاسخ

    سلام من تولید کننده کفش هستم آیا مطالب شما بدرد من میخورد.

    1. mohammad hedare
      mohammad hedare ۰۴/ اردیبهشت / ۱۳۹۹ پاسخ

      سلام هموطن عزیز خوشحالم شما از سایت ما بازدید کردید مطالبی که در سایت استا کفاش گذاشته شده یا می شود همه در مورد کفش ابزار اجناس و افراد مربوط به کفش و آموزش درست کردن کفش و محصولاتی چرمی است شما دوست عزیز با خواندن این مطالب و نظراتی که در مورد مطالب و سایت به ما می دهد کمک می کنید تا ما بهتر در این راه پیش برویم.

  3. جواد عظیمی
    جواد عظیمی ۰۷/ اردیبهشت / ۱۳۹۹ پاسخ

    از مطالبتون و عکسهای جالبی که گذاشته بودید در استا کفاش خیلی لذت بردم و امیدوارم همیشه از در زندگیتون موفق و پیروز باشید.

    1. mohammad hedare
      mohammad hedare ۰۷/ اردیبهشت / ۱۳۹۹ پاسخ

      ممنونم دوست عزیز امیدوارم از بقیه مطالب استا کفاش لذت ببرید.

  4. احمد ربیعی
    احمد ربیعی ۱۰/ اردیبهشت / ۱۳۹۹ پاسخ

    سلام خسته نباشید مطالب خیلی مفید و با ارزشی بود ممنون از سایت استا کفاش

    1. mohammad hedare
      mohammad hedare ۱۱/ اردیبهشت / ۱۳۹۹ پاسخ

      سلام دوست عزیز منم از شما تشکر میکنم بابت مطلبی که استا کفاش ارسال کردید.

  5. محمد سپهری
    محمد سپهری ۱۷/ اردیبهشت / ۱۳۹۹ پاسخ

    سلام استا کفاش تابستون سی سال پیش 15 سال داشتم با پدرم میخواستیم بریم مسافرت. پدرم یه جفت کفش برا من و خودش خریده بود از این نخی ها بافته شده بود. فکر کنم گالش بود. اول من ناراحت چرا این کفشای قدیمی را خریدی بابام گفت تو این کفش پات راحته منم اول که شاکی و ناراحت ولی کم کم پوشیدم پاشنه هاشو می دادم بالا راه می رفتم واقعا راحت بودم. ممنون از وقتی که گذاشتید و نوشتمو گذاشتم. استاکفاش

    1. استا محمد
      استا محمد ۱۷/ اردیبهشت / ۱۳۹۹ پاسخ

      سلام جناب آقای سپهری ممنون که لطف کردید داستان زیباتونو در استا کفاش گذاشتید

  6. environment
    environment ۱۸/ اردیبهشت / ۱۳۹۹ پاسخ

    Great blog here! Also your site loads up very fast! What web host are you using?
    Can I get your affiliate link to your host? I wish my web
    site loaded up as fast as yours lol

  7. راهبر
    راهبر ۲۸/ اردیبهشت / ۱۳۹۹ پاسخ

    استاکفاش مطلب خیلی جالبی بود از زحمتی که کشیدید و این مطلب را در سایت استا کفاش گذاشتید متشکرم

    1. استا محمد
      استا محمد ۲۹/ اردیبهشت / ۱۳۹۹ پاسخ

      ممنون بابت نظری که در سایت استا کفاش بابت تاریخچه کفش دادید

  8. محمد اقبالی
    محمد اقبالی ۰۲/ خرداد / ۱۳۹۹ پاسخ

    مقاله خیلی جالب و خواندنی بود در مورد کفش استا کفاش دست شما درد نکنه

    1. استا محمد
      استا محمد ۰۳/ خرداد / ۱۳۹۹ پاسخ

      سلام منم از شما متشکرم از مطالعه تاریخچه کفش در استاکفاش

Leave a comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

X